Anne Dijkstra is CFO bij Davinci, een IT-specialist op het gebied van distributie van kennisnetwerken en formats voor financiële dienstverleners. Het bedrijf levert software voor hypotheekverstrekkers, intermediairs en notarissen. Daarnaast heeft Davinci een deelneming in onder meer Sportlink, een bedrijf dat diensten en software-oplossingen biedt voor sportbonden en sportverenigingen. “We zijn een organisatie die snel wil meebewegen met de klanten én met de ontwikkelingen op IT-gebied. Dat gaat soms stormachtig snel.” Anne Dijkstra is CFO bij Davinci, een IT-specialist op het gebied van distributie van kennisnetwerken en formats voor financiële dienstverleners.

Het bedrijf levert software voor hypotheekverstrekkers, intermediairs en notarissen. Daarnaast heeft Davinci een deelneming in onder meer Sportlink, een bedrijf dat diensten en software-oplossingen biedt voor sportbonden en sportverenigingen. “We zijn een organisatie die snel wil meebewegen met de klanten én met de ontwikkelingen op IT-gebied. Dat gaat soms stormachtig snel.” Davinci is groot geworden in de ontwikkeling van software voor zogenaamde hypothecaire en consumptieve krediet verstrekkers. In de woorden van Dijkstra: “Wij zijn te vinden aan ‘de linkerkant van de balans’. Concreet gaat het dan bijvoorbeeld om software die behulpzaam is bij het faciliteren van hypotheek­­­­­­­­-aan­vragen en –acceptatie tussen intermediair en geldverstrekker maar ook de ontwikkeling van het platform voor het berichten verkeer dat wordt gebruikt in de digitale communicatie tussen geldverstrekkers en het notariaat (ECH).”

Ook is Davinci de initiator van distributie-en kennisnetwerk HDN (Hypotheken Data Netwerk), een coöperatieve vereniging waarvan nagenoeg alle Nederlandse aanbieders van hypotheek- en hypotheek gerelateerde producten gebruik maken. Met dit platform faciliteert HDN standaardisatie in de hypotheek- en hypotheek gerelateerde productketen. Dit resulteert voor de gehele hypotheekmarkt in “een forse besparing op bedrijfskosten, efficiëntere processen en zorgt ervoor dat klanten sneller weten waar zij aan toe zijn”, aldus Davinci op haar website.

Niches & deelnemingen

Davinci heeft een naam opgebouwd in deze twee specifieke niches. Maar de IT-specialist doet meer. Davinci is ook deelnemer in een aantal consortia, waarvan Sportlink de belangrijkste is. Sportlink verzorgt alle belangrijkste IT-activiteiten van zo’n tien sportbonden en die van ruim 7000 sportverenigingen in het land.

Dijkstra: “In Sportlink werken wij samen met softwareleveranciers, sportbonden en andere deelnemers aan het verder digitaliseren en beschikbaar stellen van informatie. Dit softwareplatform bevat allerlei data die voor het runnen van een sportvereniging c.q. sportbond nodig zijn. Alleen de kantoorautomatisering maakt geen deel uit van de oplossing. Sportverenigingen en sportbonden kunnen bijvoorbeeld hun contributie, hun boekhouding en hun opleidingen ermee administreren. Als je bedenkt dat het om 7000 clubs gaat, kun je je voorstellen dat het om verschrikkelijk veel data gaat.”

Automatisering was hard nodig in deze sector. “Kijk naar de belangrijkste speler, de KNVB! Tot enkele jaren geleden werden er postzakken vol met wedstrijd­formulieren afgeleverd bij inleverpunten van de KNVB met uitslagen, opgelegde gele- en rode kaarten, en dergelijke. Die werden vervolgens in drie dagen ingeklopt. Uitslagen van de regionale wedstrijden kwamen daardoor pas donderdag in de krant. Nu wordt die enorme hoeveelheid informatie digitaal aangeleverd. En wedstrijduitslagen zijn maandag digitaal beschikbaar.”

Ontwikkelingen

Davinci staat niet stil. Dat kan ook niet in de software-markt, die doorlopend in ontwikkeling is. Dijkstra: “Kijk naar de mobiele telefoon. Die heet nog wel zo, maar het heeft veel meer andere functies die veel belangrijker zijn geworden dan het bellen an sich. En andere toepassingen liggen al klaar. Wat we vandaag kopen aan software is eigenlijk al weer verouderd. Het duurt immers even voordat innovaties op de markt komen omdat eerst de productiekosten van de huidige toepassingen moeten worden terugverdiend.” Ook de wijze waarop data worden ontsloten verandert voortdurend. “Daar komen ook bij ons nieuwe business­modellen uit voort.”

Wat Dijkstra betreft staat Davinci met één been in weer een nieuwe ontwikkeling. “De volgende stap is dat klanten onze software kunnen gaan gebruiken in de cloud. Dan houden bedrijven op eigenaar van een software-licentie te zijn. Het gebruik van de software is een dienst, wordt door andere bedrijven gefaciliteerd waarbij het onderhoud onderdeel is van de dienst. Maar ook hiervan kun je niet zeggen dat dit het eindpunt van de ontwikkelingen is. Er komt nog veel meer aan. Ook overigens als het om hardware gaat.”

CFO

Als CFO van Davinci ziet Dijkstra zijn werk als een spel dat twee kanten heeft: hij kijkt ernaar vanuit een visie op IT én vanuit de financiële sturing. Voor het laatste gebruikt hij Corporate Planner (CP). “Voor Davinci gebruik ik het systeem om voor onze organisatie periodiek zichtbaar te maken waar we staan ten opzichte van de begroting. De focus ligt bij ons op financiële rapportage en verantwoording.”

Bij Sportlink wordt CP intensiever gebruikt. “Daar worden veel meer gegevens in het systeem opgenomen, naast financiële data ook productiedata. Dat zijn inmiddels steeds belangrijkere gegevens voor sturing,” aldus Dijkstra. “Aandeelhouders kunnen écht zien hoe het met Sportlink gaat.”

Naast zijn werk voor Davinci is Dijkstra ook interim-CFO voor andere organisaties. Eén van de interim-opdrachten betrof een samenwerking tussen dertien verschillende gemeenten. “Zij hadden een probleem met de controle van de jaarrekening door de accountant. Op 1 januari 2015 zijn bepaalde zorgtaken op het gebied van jeugdzorg naar de gemeenten overgegaan. In de uitvoering hadden deze gemeenten dat goed opgepakt, maar de financiële verantwoording liet te wensen over. Ik heb Corporate Planner gebruikt om het geld en de wijze waarop het werd besteed in beeld te brengen, op zó’n manier dat ook non-financials het konden begrijpen.”

Davinci is 25 jaar geleden begonnen als consultancybureau dat adviseerde over IT. In de loop der jaren is er software-ontwikkeling bij gekomen. Davinci heeft vestigingen in Nederland en België. De software komt van twee vestigingen in Slowakije. In totaal werken er bij Davinci ongeveer 150 mensen.